Hittedjuren i Jakobstadsregionen


"Löytöeläin on irrallaan tavattu lemmikkieläin, joka voi olla karannut omistajaltaan tai jonka omistaja on jättänyt heitteille."


Vi ansvarar för herrelösa smådjur i Jakobstad, Nykarleby, Larsmo och Pedersöre. Utrymmen för hittedjuren är i en skilld byggnad där de inte kommer i kontakt med hundarna som är på pensionatet.
Uppdaterad info hittas alltid i Facebook-gruppen Tuhnulan löytöeläimet - hittedjur.


Observera att vi har en skilld telefonnumer för ärenden gällande hittedjuren!!

t. 046 6477975

Nattetid 20:00-08:00 endast de djur som levereras till Tuhnula, vi hämtar inte nattetid. (Ring först!)Skötselavgifter


Avgifter av djurets skötsel:
› Vårdavgift för hund 22€/dygn.
› Katter och andra smådjur 15€/dygn.
› Andra möjliga kostnader (veterinär, medicinering...).
› Km-ersättning 0,46€ per kilometer.

Vårdkostnaderna betalar djurets ägare och de skall betalas vid avhämtning av djuret (bankkort eller kontant). Priserna inkluderar moms 24%.


Lagen bestämmer


Enligt lag skall tillfällig vård finnas för hittedjuren i 15 dygn. Under denna tid har djurets ägare möjligt att lösa ut sitt djur mot kostnader som uppkommit. Ifall inte ägaren hittas får djuret överlåtas till en ny ägare eller avlivas.

Då djuret är ID-märkt är det lättare att hitta ägaren. ID-märkningen kan vara mikrochip eller tatuering. Tatueringen oftast i örat men kan också vara i ljumsken eller på insidan av läppen. Mikrochip syns inte utåt. Mikrochip går att kontrollera endast med en mikrochipläsare. På hittedjurshemmet har vi en mikrochipläsare.